Sanofi

Vitamín C v přirozené stravě

Vitamín C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny a jeho obsah se u různých druhů výrazně liší. Zkuste si sami porovnat jednotlivé druhy ovoce.

Vitamín C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny a jeho obsah se u různých druhů výrazně liší. Nejvíce vitamínu C najdeme například v citrusových plodech a čerstvé listové zelenině. Pro doporučený denní příjem vitamínu C musí dospělý člověk denně sníst cca:

  • 4 kg jablek nebo
  • 2 kg hrušek nebo
  • 400 g čerstvého zelí nebo
  • 600 g kysaného zelí nebo
  • 1 větší pomeranč nebo
  • 2—3 citrony

Nicméně, obsah vitamínu C se v potravinách snižuje při tepelném zpracování nebo při skladování ovoce/zeleniny v teple a na světle (až o 70 %). Například zelí ztratí za jeden den při teplotě 20°C až 12 % obsahu vitamínu C. Zelenina se při vaření doporučuje přivést rychle do vyšších teplot, kdy ztrácí vitamín C pomaleji, než při pomalém zahřívání. K odbourávání vitamínu C dochází dokonce i při namáčení, krájení nebo mixování zeleniny a to především při používání kovového nádobí a nožů.

Pro uchování co nejvíce vitamínu C v ovoci a zelenině je mnohem výhodnější kvašení nebo sušení. Usušit si ale ovoce doma tak, aby si uchovalo živiny, není jednoduché. I samotným sušením v sušičce či jen tak na sluníčku se vitamín C vytrácí. Nejlepší způsob, jak doma dlouhodobě udržet ovoce čerstvé a stále plné vitamínu, je mražení. Při mražení se vitamín C téměř nevytrácí. Zkrátka a dobře nevíme, kolik přesně vitamínu C denně sníme.

Tipy, jak nejlépe uchovávat různé druhy ovoce a zeleniny

Zdroj
vitamínu C
Množství 
vitamínu C mg/100 g 
jedlého podílu
Skladování
Jablka 4,8 Mohou být skladována do 14°C a mohou vydržet až 7 měsíců
Cibule
podzimní
6,9 Měla by vydržet až kolem 5 měsíců a skladuje se nejlépe v síťových pytlících
Banány 9,9 Minimální teplota pro vhodné skladování je 10 °C
Pomeranče 51,3 Pro skladování jsou vhodné nižší teploty od 2—10 °C (2—3 dny)
Rajčata 22,4 Rajčata by se měla dávat do ledničky, až jsou úplně zralá. Nejdéle by se měla skladovat v ledničce 4 dny
Papriky 161,5 Papriky můžeme skladovat v teplotách do 18°C. Pokud je zabalíme do mikrotenového sáčku, mohou vydržet alespoň 5 dní. Zelené papriky ze všech barevných paprik vydrží nejdéle
Salát
hlávkový
8,1 Salát je nutné spotřebovat do tří dnů
Květák 38,3 Pokud budeme květák skladovat v teplotách lehce nad nulou, měl by vydržet až 2 měsíce

Důkaz vitamínu C v jednotlivých druzích ovoce

Pro zajímavost si můžete sami doma orientačně otestovat přítomnost vitamínu C v jednotlivých druzích ovoce:

  1. Ve zkumavce s destilovanou vodou rozpusťte tabletku Celaskonu — bude sloužit pro srovnání.
  2. Do další zkumavky přidejte pomerančovou šťávu a do další kuličku hroznového vína.
  3. Ke všem vzorkům přidejte postupně asi 10 kapek jodové tinktury.
  4. Pozorujte, co se s jednotlivými vzorky děje. Jestliže vzorek ovoce obsahuje vitamín C, žlutohnědý roztok jodové tinktury se odbarvuje.